J.P.- Hui divendres hem rebut una visita per parlar del projecte. És mig informal, però les dues persones, Pep Nebot i Imma Gamundí, la fan especial. Pep i Imma acaben d’aterrar d’Anglaterra. Allà han anat a conèixer l’experiència del National Trust, com a representants d’Avinença i de l’ICTIB, respectivament. Es veu que porten tot el matí pegant un tomb per la Marina i, fins i tot, s’han apropat a Tàrbena. L’Imma és mallorquina i volia conèixer les terres dels seus avantpassats, que van venir a repoblar el territori valencià.

Amb Xavi i amb mi hem quedat tots a Llocnou, per dinar unes coques, uns ninxos que diu el Pep, al bar Corrales. Mentre demanem i comencem a menjar, ens expliquen el viatge, les coses que els han anat bé i les que no. Allò de què poden agafar exemple i aquelles altres on no volen arribar. No volen convertir el territori en un parc temàtic, no volen cobrar la gent que vol treballar la seua terra. En fi, tantes coses. De com funcionen ambdues organitzacions, al País Valencià i a les Illes, també en xarrem un poc.

Però Pep, que coneix bé el projecte, també ve a escoltar. Com ho duem, quines projectes tenim… També, quin dubtes, quines pors… Hi ha de tot.

Les coques a la calfó, les mandonguilles, una poca sang i la resta del dinar ens han deixat ben satisfets i, de pas, algun duro al bar; la filosofia de l’ecomuseu.

Al despatx, els acabem d’explicar les línies de treball, acceptem uns consells i els obsequiem amb unes revistes i una guia de l’ecomuseu.

Pep recorda que havíem de xafar un poc el terreny. No tenim molt de temps i decidim visitar Castellonet de la Conquesta. Entrar per l’arc, parlar dedesenvolupament rural, proposar possibles vies alternatives per impulsar de forma sostenible el municipi, fins que arribem al safareig i descansem un poc.

Pep i Imma marxen, s’ha fet curt. Ells encara han de voltar un poc més. A la conversa, però, queda que, quasi sense adonar-nos, fem camí amb cada xicoteta acció. Sense grans pretensions, per suposat, en la seua justa mesura. I continuarem.

Gràcies.