Mª Jesús Ribes i Gabarda
Aquest estiu hem tornat de nou amb el voluntariat del Ecomuseu Vernissa Viu al barranc del Garrofer, dins del terme municipal de Ròtova, tot i que amb un paisatge una mica més gris després de l’últim incendi que va arrasar tota la zona forestal.
Pugem amb el nostre amic i col.laborador de l’Ecomuseu, Juanma, el seu bancal a la muntanya, que va ser també arrasat pel foc.
Pel camí anem observant que comença a eixir el verd de les plantes, rebrots en els garrofers i plantes que s’han regenerat més prompte del que esperàvem; això ens dóna un poc més d’esperança de poder veure un paisatge com el que hi havia fa poc de temps.
La calor no és massa intens de moment, ja que les núvols ens protegeixen del tòrrid sol que després ja insisteix en sortir.
Ve també amb nosaltres un mestre en l’art de la margeneria, el qual ens ofereix la seva ajuda i sapiència per poder recuperar els marges que estan més deteriorats.
Quan arribem al lloc per treballar, ens dividim en diversos grups, per poder avançar una mica més en el treball que ens espera: uns poden les branques i herbes que recobreixen un tros de marge, altres reconstrueixen el marge que està més destrossat, i un altre grup seguim amb el treball que vam fer la temporada passada i la reprenem de nou.
Comencem traient la terra que cal i donem forma per poder tenir un bon espai, posant les pedres de major base baix del tot, ja que aquestes aguantaràn tot el pes , i després marcats amb un nivell (llença) ens guiarem perquè el marge no ens ixca molt tort o bombat, arribant ja a agafar l’altura i gruix desitjat.
Després de fer una mica de treball, esmorzem tranquil·lament i bevem aigua per poder reprendre forces.
El sol comença a aparèixer tímidament, fins que al final desapareixen els núvols i es va notant cada vegada més el cansament físic. És un treball dur, posar una pedra rere l’altra.
Tenim unes xicotetes nocions per poder treballar la pedra, però ens serveixen per poder anar fent el trencaclosques que tant costa, però al final ens recompensa.
Finalitzem recollint el material que fem servir i anem baixant a poc a poc i gaudint de les vistes que ens oferia el dia.
Anuncis