Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Els últims hiverns el riu portava aigua in crescendo gràcies a l’abundància de plutges de tardor així com al decreixement dels regs,  fins a aquesta temporada, en què es va trencar la sèrie plutjosa quedant el riu pràcticament sec durant tot l’hivern.

Aquesta tardor i aquest hivern passats, tot i haver plogut no ha estat prou com per a tenir bones i polongades saons i  alimentar els aqüífers de les fonts, algunes de les quals, fins i tot resentides i amb cabals minvants últimament.

I el nostre Vernissa, naturalment, llevat dels gorgs no en tenia d’aigua, la resta del mateix ni gota. Feia dues setmanes tinguérem un bon episodi de plutges que va deixar una bona saoneta, i ara, dijous i divendres passat, just després del Dia Meteorològic Mundial (http://www.wmo.int/worldmetday/index_es.html)  ha tornat a ploure, acumulant-se bona cosa d’aigua. Els troncs dels pins es van quedar totalment mullats (cosa que passa a partir d’uns 40 -50 mm de precipitació), i la terra bé ensaonada.

Per Pinet es van enregistrar 117 mm. I no sol fallar, quan el riu està sec i per Pinet plou més de 100 litres (per metre quadrat) el riu se plena d’aigua. I així ha estat. Ara, tot i que deixe de ploure, s’aguantarà unes setmanetes. Però esperem que estes no siguen les últimes pluges de la temporada i què les catifes de blancs ranuncles puguen amagar una nova generació de renocs i gripaus, per exemple.

Esperem també, fer comboi, ara en primavera, al tram de riu què ens vam animar a inspeccionar periòdicament amb la fundació Limne http://www.limne.org/ .

Totes les fotos són del passat divendres 25 de març i estan fetes als termes de Ròtova (des del pont i la part nova que mira al riu i poliesportiu),  Llocnou i Almiserà (pel Racó Tancat, ja fitant amb el terme veí de Benicolet).

Anuncis