NP “L’Ecomuseu Vernissa Viu envia taronges ecològiques al Pirineu català”
Arriba amb èxit la segona tramesa de taronges ecològiques de la Vall de Vernissa al Pirineu català.

Com des de fa tres anys, dins del conveni de col·laboració entre l’ecomuseu Vernissa Viu i la cooperativa de consum responsable l’Arbella del Pirineu català, s’ha efectuada segona tramesa de taronja ecològica de la vall de Vernissa a les terres pirenaiques de l’actual campanya. Aquest segon viatge, d’aproximadament 500 kg de taronja i mandarina, és originari de dos finques de productors de la Vall de Vernissa. Cadascuna de les finques, de  propietaris diferents, en té signat un acord de custòdia del territori amb l’Ecomuseu Vernissa Viu.

En aquest sentit, l’ecomuseu certifica la procedència ecològica del producte i el compliment per part dels propietaris de 25 paràmetres ambientals de qualitat, tots ells, estipulats en el contracte agrícola de custòdia (CAC), que és la eina de l’acord signat.

En l’anterior viatge, quan s’enviaren  aproximadament 300 kg de taronja ecològica, també van participar propietaris de la vall amb acords de custòdia del territori amb l’ecomuseu.

La relació amb els socis catalans és molt bona i no es limita únicament a l’intercanvi de taronja, també hi ha una  transferència de materials generats  i està previst un intercanvi de persones per tal de  conèixer les dues experiències de gestió territorial amb criteris de sostenibilitat.

Aquesta experiència de trameses de taronja va començar l’any 2009, durant el qual es van realitzar 3 comandes de taronja, l’any 2010 han estat 4 viatges i aquest any esperem completar novament els 4 de l’any passat i implicar a dos nous productors de la vall.

L’ecomuseu Vernissa Viu, com a part dels acords de custòdia del territori, també ofereix un canal de venda directa (“la tendeta de l’ecomuseu“) als amics, socis i visitants de la seua web on apareixen els contactes per a la compra d’aquesta taronja que l’ecomuseu certifica com a  responsable amb el seu territori immediat, i d’alta qualitat ambiental i alimentària.

D’aquesta forma, l’ecomuseu Vernissa Viu, contribueix a generar economia local i responsable amb el territori, acció que es desenvolupa amb suport institucional mínim i a través del treball dels 60 socis del Col·lectiu Vall de Vernissa. Si voleu recolzar aquesta iniciativa, feu-se socis del Col·lectiu Vall de Vernissa i ajudareu a crear un nou model de territori.