Ja ha passat el dia d’avui, el dels Sants Innocents, amb les activitats pròpies de la diària, trescar de muntanya comprovant algunes actuacions, alguna breu conversa i esperes, algunes llargues :-). De brometes poques i amb trellat.

I amb trellat voldriem rebre bones notícies, com ara que per fi es fera un  estudi vinculant de mortandat de fauna, especialment vertebrada a la vall de Vernissa, a la comarca i perquè no, a tota Diània i a tota la franja litoral, per demanar que no quede ;), com a pas previ de la minimització dels impactes negatius de les infraestructures de comunicació sobre els animals (construcció de passos, franjes d’amortiguació,…).

Un matí gelat d’abans de Nadal vam trobar morta panxa amunt una femella de fagina (Martes foina http://ca.wikipedia.org/wiki/Fagina ) a la mitjana de l’autovia del Morquí a l’altura del convent. Ja en tendria superada pràcticament la meitat d’eixe recorregut mortífer que hi representa travessar per on s’ha fet aquesta moderna carretera, quan l’impacte d’algun vehicle (fàcilment superaria el prudent límit màxim de velocitat dels 100 km/hora) la va llevar la vida. El lloc pràcticament coincideix o es situa on estava l’antic encreuament entre l’antiga via, el monestir de sant Jeroni i el camí cap a Rafalany i l’antiga planta de fem; de segur que representa un pas tradicional de vertebrats, molt a prop del camí reial de Xàtiva a Dénia i pas tradicional de ramat, per supost. Què poc costaria fer bons disenys en la projecció i construcció d’aquestes infraestructures, escoltant i deixant participar en les tasques adients a tècnics experts en la matèria, a banda de l‘exclusivitat caminera que sembla dominar disortadament el cotarro.

És un poc trist escriure d’estes coses al quadern, però considerem que els autèntics habitants silenciosos de la vall es mereixen la nostra estima i respecte, i aprofitem per a dir-ho. Esperem que en un dia no molt llunyà la movilitat territorial siga de veres més sostenible, i no tan sòls una notícia- broma que propagar en algun medi de comunicació el dia dels innocents.

 

fagina morta a l'autovia del Morquí

Anuncis