Divendres, continuant el curs de custòdia del territori hem tingut a Joan Feliu, jove forestal de la direcció de projectes d’Acció Natura http://www.accionatura.org/index.php?opcio=0.  Aquesta entitat, anteriorment coneguda com a Fundació Natura,  precursora de la Xarxa de Custòdia del Territori  http://www.custodiaterritori.org/ , treballa “a Catalunya, al conjunt de l’Estat espanyol i a països del Sud, on els projectes combinen la cooperació al desenvolupament amb la conservació de la natura”.

Al llarg de la vesprada,  Feliu ens va mostrar  la fructuosa tasca que desenvolupen per tal de recuperar i conservar espais i paisatges amb diferents problemàtiques, cercant solucions tècniques i finançament des del teixit empresarial. Es tracta d’establir ponts des de la societat civil afavorint la participació i el diàleg per tal de trobar solucions. Amb una actitud constructiva, desenvolupen projectes de conservació i d’ecoturisme, amb el suport econòmic d’un Consell d’empreses com ara eòliques, farmacèutiques o cementeres que poden millorar la seva imatge corporativa,  quelcom desconegut o poc implantat per ací.

Projectes variats:  restauració de llacunes i estanys com el de Sils (comarca gironina de la Selva), recuperació d’hàbitats esteparis al Segrià, restauració de riberes del riu Llobregat, Cuiners per la Biodiversitat, campanyes de sensibilització i d’educació ambiental, recuperació de boscos amb la compra dels drets de tala, custòdia del territori (Ardericó).

Els dos minuts d’un audiovisual (sense text) d’una bonica  fageda-roureda (“Un bosc de llegenda”), ens deixaren captivats i animats a comentar i reflexionar…i Joan moderava i concluia que “en la custòdia cal dialogar, tindre molta mà esquerda, però a vegades, senzilles intervencions previament consensuades (en eixe cas amb els masovers de la finca evitant l’accés de les vaques a la zona d’un torrent on habita l’escàs i protegit tritó pirinenc), poden donar uns  bons resultats”.

En fi, una visió seriosa, madura i professional de la custòdia del territori que ens mostra un camí viable, i com, altres recuperacions de paisatges són possibles (a banda de necessàries).

Anuncis