La segona sessió del curs “Custòdia del Territori. Economia social en l’àmbit rural”, que té lloc a Beniarjó, ha anat a càrrec de José Maria Peiró i ha tractat del voluntariat de la custòdia.
El voluntariat és una ferramenta que funciona com a contraprestació amb els propietaris que han arribat a acords de custòdia amb l’ecomuseu.
La seua importància, però, rau en què és ací on es visualitza, en major grau, la voluntat de connectar el medi i les possibles millores amb la gent que vol fer-ne aportacions.
“Des de 2008, estem duent a terme esta activitat, tot i que cada any intentem aportar noves vessants”.
Recentment, per exemple, i amb l’activitat del Projecte Rius, el voluntariat se n’ha eixit del període estricte de l’estiu i obre les portes a poder fer jornades obertea a la gent, al llarg de tot l’any.
Al llarg de la sessió, Peiró, a més, ha fet un repàs als diferents ecosistemes existents a la vall de Vernissa i ha acabat la classe amb un xicotet debat i am un vídeo en què s’ha tractat el paper dels joves amb l’agricultura.
Entre les aportacions més interessants per tal de millorar el voluntariat de la custòdia de l’ecomuseu, per part dels participants al curs hi ha:
– una millor difusió i ús de xarxes socials.
– Professionalització de les iniciatives.
– Combinar curs de formació i de voluntariat.
A més, també s’han proposat de negociar avantatges fiscals amb els ajuntament per a les finques amb acords de custòdia.
Anuncis