El dissabte 12 de juny al CEA (Centre d’Educació Ambiental del País Valencià), ens vam juntar utopia i realitat per il·lusionar-nos mútuament i veure que un món diferent no és possible, sinó ben cert i realitat. A més a més de les 13 experiències agrícoles magnífiques que des d’Avinença amb la col·laboració del CERAI i de Per l’Horta, van saber escollir molt bé, els assistents, també duien il·lusió i entusiasme en les carpetes.


Va haver de tot ben repartidet: ramaderia, caixetes verdes, oli ecològic, parcs agrícoles, vi de microvinyes, producció ecològica per exportació, recuperació de llavors nostres, pròpies i sense manipulació genètica, orxata de xufa ecològica… Un muntó de realitats que funcionen, tot i l’escenari tan nefast que ha sabut crear de forma extraordinàriament bé la Generalitat Valenciana. Un escenari que duia una i altra vegada a plantejar-se que els milions d’euros emprats, ja no en fòrmules 1 i american’s cup, sinó en transformacions de secà a regadiu o en transformacions del reg a manta al reg a goteig, s’haguessen emprat en recolzar, ampliar i escampar aquestes iniciatives, possiblement estaríem parlant d’un altra crisi i també d’un altre País Valencià.


Tots vam gaudir de realitats que desmunten els tòpics dels lobys agraris (supermercats, cooperatives, sindicats, empreses d’adobs, administracions…) que asseguren que no hi ha suficient demanda per a una gran producció ecològica… Només en assegurar menús de producció local i a ser possible ecològica en escoles, escoletes, residències de gent major… hi hauria suficient demanda per emprendre de nou l’agricultura a totes les nostres comarques.

Però la gent que el dissabte estavem a Sagunt ja tenim prou en fer-ho a escala local i a més a més, lluitar contra tots els elements adversos, és a dir, administracions locals, comarcals i de país, que estan per altres models fracasats que no volen substituir per interesos.
Una jornada per aprendre i adonar-se de l’increïble que resulta l’altre País Valencià!

Xavier Ródenas. Coordinador ecomuseu Vernissa Viu