Passat dilluns 17 de maig vam iniciar el II Curs d’agriculltura i ramaderia ecològica, organitzat pel Centre de Desenvolupament Rural La Safor, a Beniarjó, amb la col·laboració de l’Ecomuseu Vernissa Viu.  Durant la jornada de dilluns es va realitzar la introducció al curs i posteriorment, la visita al bancal de Miquel, a Beniatjar.

Els dotze assistents, dintre dels quals ens trobem amics de l’ecomuseu, així com persones afins a l’agricultura ecològica, van demostrar un gran interés per aprendre formes naturals d’aprofitament de la terra.

El propietari de la masia: Miquel Àngel Pascual Pérez ens va acompanya en el passeig per les seves cinc hectàrees on produïx cultius de secà, dintre dels quals es troben olives, vinyes, caquis, ametllers, albercocs, avena, etc.

Així mateix, Miquel ens va ensenyar els preparats biodinàmics que utilitza per a augmentar la fertilitat de la terra i les propietats de les plantes. Un dels preparats és de fem boví, que posa dins d’una banya de vaca, la qual tinga la condició d’haver parit almenys una vegada. Ens comenta les propietats d’utilitzar una banya, argumentant que al ser un producte natural i permeable, la nutrició de la terra serà major. L’altre preparat és a base de fem boví i plantes medicinals, com la camamil·la, el roure, l’ortiga, la valeriana, la dent lleó, etc., que ell mateix produïx. Després es col·loca la banya cap per avall, a 40 cm. de la superfície de la terra del bancal. Aquests preparats atorguen propietats i enriqueixen la terra, amb la qual cosa s’assolïx un producte amb més nutrients i més fort per a fer front a plagues.

En una segona etapa Miquel ens va dur a veure els seus cultius, sempre posant accent en l’equilibri entre la naturalesa i la producció. Fins i tot ens comentava que moltes vegades ha hagut de comprar a altres agricultors alguns productes per a poder continuar abastint setmanalment els seus clients i respectar alhora el cicle natural de la producció.  Quan li preguntem per la forma de distribució, Miquel ens diu que “l’única forma de poder viure del producte ecològic és que el propi productor realitze la distribució i la venda”. De fet, ell mateix realitza el seu repartiment setmanal de 15 caixes a particulars i negocis. A les caixes col·loca la producció de la finca de la masia de Beniatjar; i també ous, vins i l’hortalissa que fa a les seues quatre hectàrees a Montitxelvo.

Va estar un plaer conéixer les terres i el mode de fer d’aquest valent agricultor biodinàmic de la Vall d’Albaida.

Marta Domínguez