La via actual – moderna, contemporània amb els temps que corren- que travessa la vall, és com sabem l’anomenada autovia del Morquí, CV-60. Es tracta d’una via de comunicació ràpida. Molts més adjectius podiem incloure, però no és ara el moment.
Tan sóls recordar que el projecte inicial no va estar assumit plenament per tota la societat ni per tota la població que habita als seus voltants. Allò que alguns s’imaginaven com una avançada i eficient obra d’enginyeria no arriba a cobrir les expectatives, amb molts de detalls sense rematar, segurament per falta de pressupost. I no és que considerem com a secundaris aspectes com el tractament paisatgístic de vores i talussos, l’amortiguació del soroll als pobles de la vall, la permeabilitat natural i cultural entre els dos costats de l’autovia, no. El que passa és que tot allò no queda cobert pressupostàriament, ens imaginem. Ens podem equivocar en això, però el fet és que, a dia d’avui, amb l’autovia ben rodada ja per camions, turismes i motos, encara no se solucionen estos problemes.

Un d’ells, el que ara comentem, és el de l’atropellament d’animals domèstics i salvatges.

Quàntes rabosses i altres animals hem pogut observar xafats a l’autovia. La freqüència i característiques d’alguns “punts kilomètrics” ja ens denoten unes tendències i costums de certs animals, a creuar (o malauradament acabar perduts i atropellats dins d’allò que per a ells, pobrets, acaba estant un mortal laberint).
Fa poques setmanes, en mig d’este fred hivern, trobàrem xafat un exemplar de teixó (
Meles meles). Pel seu tamany semblava jove. El vam trobar en mig de l’eixida cap Almiserà i Castellonet, i el més curiós, com passa moltes voltes, és que no es trobava xafat en mig del pas dels vehicles, sino en l’ampla vora, que no va estar suficient per a que es puguera salvar del xoc o atropellament amb algú inoportú vehicle.
Aquesta espècie es troba present a la vall de Vernissa, desconeixent-se la seua població exacta. Tan sols uns pocs encontres ràpids i algunes comunicacions personals ens fan imaginar un territori molt fragmentat per a aquest respetable mustèlid, digne d’un major coneixement de la seva ecologia local així com de mesures necessàries de conservació.

Anuncis