La classe de dijous és pràctica . Quedem a la venta Andreu per repartir-nos en vehïcles i anar a la finca del Racó del pi.
Allà Xavi ens explica el tema del compostatge. Avui el que farem és un muntó de compost, amb palla remullada, fem d’ovella i restes de desherbar el bancal.
Es tracta d’una de les múltiples possibilitats que tenim en funció de les necessitats i requeriments. En este cas, el muntó es fa d’una tongada a partir de capes alternades com en un pastís o una lasanya, quan tenim bona quantitat de tots els components. Altres possibilitats de muntó es fan al llarg de més temps, a mesura que tenim residus que aportar al muntó. És el cas, per exemple, del compostatge diari de les restes de casa. El procés, a més, pot utilitzar llombrígols, obtenint-se al final un producte de gran qualitat per a les nostres plantes, ja siga al pati o balcó, en recipients, o al bancal directament en terra.

La següent experiència va consistir en la sembra/plantació de creïlles.
El primer de tot és partir-les en trossos, seleccionant-los sempre amb un parell d’ulls. Els taquem amb calç i els plantem cobrint-los amb un poc de compost i una bona capa de palla.
La creïlla pot estar un excellent cultiu inicial de temporada, i el primer que podem collir després d’un adob verd preparatori d’un nou bancal orgànic.

José Mª Peiró

Anuncis