Com estava programat per al dimarts 9 de febrer, ens vam centrar en la temàtica de la comercialització de productes ecològics, les xarxes de consum, les associacions i les cooperatives, des de l’experiència de Vicent Borrull, Cento, llaurador dels Marenys de Rafalcaid (Gandia), fill de llauradors que ha viscut tot allò des de xiquet, acompanyant i ajudant de jove a son pare, fins i tot en la comercialització de les seves collites familiars als mercats dels pobles de la contornada.

A banda del respecte per la terra, el fugir d’intermediaris per tal d’aconseguir un benefici digne del seu treball, ha sigut un dels seus objectius.
Del “bancal a la taula”, com li agrada dir a Cento, és una bona proposta i un gran repte, doncs el punt més complicat de tot el procés, com ens podem imaginar, és la comercialització.
Les principals vies per aconseguir-ho semblen ser les associacions i les cooperatives.
D’això i moltes més coses lligades a una mena d’autenticitat, difícil de trobar al món modern ultratecnificat, va tractar la seua classe.
Després d’un descans tornem a l’aula i ens sorprenem amb la presència del següent professor: un llaurador biodinàmic de la veïna Vall d’Albaida, del què ja el primer dia de classe, al parlar d’agricultura biodinámica ens va parlar Xavi Abelló.
Parlar d’agricultura biodinàmica, considerem que ja és donar un pas més cap a l’harmonització entre cultura i natura, produint d’acord als cicles naturals,que tot siga dit, ultrapassen l’àmbit estrictament aïllat de la terra, al vincular-la al seu context natural (el sistema solar i les constelacions properes).

Així doncs, Miquel Pascual, de Beniatjar, ens va contar la seva experiència vital, des de manipulador de plaguicides què preocupat per la seva salut, alterada potser pel tipus de treball, començá una llarga i fructífera evolució per tal de recuperar la seva salut, i de pas guanyar-se la vida, primer com agricultor ecològic i després, més tard com biodinàmic.
La seva finca, molt diversificada, naturalment, amb plantes i animals, fa, fins i tot vi biodinàmic, i abasteix de productes a particulars, i fins i tot a algun conegut restaurant de Gandia.
D’esta forma, molt senzillament, hem vist maneres de cultivar i de fer que d’utòpiques no tenen res, en el sentit que es tracta d’experiències viables i vitals, que es desenvolupen a poc a poc, al ritme natural i van creixent i arrelant de forma pareguda a un arbre.Anuncis