El temps passa, la tardor avança, els dies acurten en esta última etapa de la tardor. I, mentre, l’ecomuseu continua fent. S’acaba de tancar, amb el lliurament dels diplomes, el Voluntariat per la Custòdia 2009-Volcam desenrollat al llarg de l’estiu, com ja hem deixat constància en un resum a l’últim article. A l’anterior entrada, també ens féiem ressò de l’encontre virtual VOLCAM, on podem veure una presentació-resum del nostre voluntariat així com d’altres interessants accions i propostes participants a la trobada.

D’altra banda, l’ecomuseu continua el seu dia a dia encara que potser falte una crònica més detallada. Ens disculpareu, però.

No deixem passar més temps per tal de recordar el dia que vingueren del programa de PUNT 2 “Medi Ambient” a rodar i endur-se alguns plànols de racons de la vall, amb entrevistes fetes a membres de l’equip tècnic de l’ecomuseu. Això va estar a principis d’octubre, concretament l’assoleiat dimarts  dia de 6 d’octubre. Els preparatius previs, sobretot per part de l’equip d’aquest programa de la televisió pública valenciana per tal de preparar el guió, ajustar il tempo i triar els llocs de rodatge, us els podeu imaginar.

Una llarga jornada sense parar des de l’hora d’esmorzar, en què visitàrem l’entorn del convent, és a dir el monestir de sant Jeroni de Cotalba, el barranc de la Falzia, la granja de Llocnou, i el riu Vernissa, pletòric de vida, al llarg de diferents trams entre Ròtova, Almiserà i Llocnou de Sant Jeroni.

Ens preguntàvem quant de temps el riu podria portar aigua seguida, conforme s’anava allargant inusualment l’estiuet de sant Miquel; i hem superat les previsions, ja que, tot i que no ha plogut gens i, encara que fluix, s’aguanta prou bé; de ben segur que les necessàries pluges  ja no es faran esperar massa.

I ja acabem, no sense avisar que consultant el web de RTVV ens acabem d’assabentar de l’imminent passe del programa que han fet sobre “LA VALL DE VERNISSA”, aquesta primera setmana de desembre i que, com una bona saoneta, ja esperem amb gana.

A Nel·lo i tot l’equip d’eixe estimat programa de Medi Ambient. Gràcies per existir i fer bona televisió de tota i per a tota la “valenciania”, dir, la ciutadania valenciana (i de més enllà)!

Medi Ambient és un programa especialitzat en la informació ambiental de la Comunitat Valenciana, la conservació de la natura i els espais protegits.

CONTINGUTS DEL DIJOUS 3, DIVENDRES 4, DISSABTE 5 I DIUMENGE 6 DE DESEMBRE

EL CENS DE LES AUS

Medi Ambient entra esta setmana en el bosc mediterrani per a buscar àguiles i falcons. Per primera vegada s’ha començat a elaborar un cens de rapinyaires forestals d’Espanya organitzat per la Societat Espanyola d’Ornitologia, SEO-Birdlife. A la Comunitat Valenciana estan estudiant-se les poblacions de set espècies: el falcó vesper, les àguiles serpera i calçada, l’astor, l’esparver, l’aligot i el falcó mostatxut. El cens ja ha confirmat la reproducció de dos parelles de falcó vesper a l’interior de Castelló, un fet insòlit fins al moment. El treball dels 1.500 voluntaris que rastregen les nostres terres es basa en l’observació i el registre de la localització de cada exemplar mitjançant el GPS. La major o menor presència d’estes rapinyaires està relacionada amb l’abundància de massa forestal. Les comarques d’interior de Castelló i la serra d’Escalona, al sud d’Alacant, són les zones on s’està detectant majors poblacions d’estes aus.

LA VALL DE VERNISSA

Recorrerem la vall del riu Vernissa, afluent del Serpis, entre la Vall d’Albaida i la Safor. Una subcomarca de paisatges variats i plena de contrastos que un col•lectiu local s’han proposat conservar amb iniciatives com la construcció d’un ecomuseu monumental a l’aire lliure, que abraça els punts més interessants de la Vall. La zona ens permet conéixer un monestir medieval, Sant Jeroni de Cotalba, flanquejat per un lledoner centenari. En les 3.000 hectàrees de paratge trobem una bona representació de les espècies arbustives de la muntanya mediterrània més o menys espessa en funció de la proximitat a l’aigua, que ha sigut aprofitada durant segles per una arquitectura hidràulica que encara conserva bones mostres, com la bassa de l’antiga alqueria musulmana del Rafalet de Bonamira. Tots estos camins i traçats formen part d’una publicació evitada pel col•lectiu Vall de Vernissa.

L’ENSOPEGUERA

I en la secció de l’Herbari el botànic Emili Laguna ens parlarà de l’ensopeguera, una planta habitual en zones humides pròximes a la mar.

Anuncis