PARAULES SOBRE LA GUIA: Tu també pots dir la teua. Què et sembla la guia La vall de Vernissa? Què li falta? Envia’ns unes paraules per correu electrònic i comparteix-les amb tots.

REBECA PASCUAL (en la presentació a Llocnou).

Us presentem la guia: La vall de Vernissa. A propòsit d’un ecomuseu, que ha nascut de la col·laboració entre l’ajuntament de Llocnou i el Col·lectiu Vall de Vernissa, a través del seu projecte d’ecomuseu, i que ha comptat amb una ajuda de la Conselleria de Turisme.

Tot i que no és la guia definitiva de l’ecomuseu (en tant que a la guia definitiva d’un ecomuseu, els protagonistes són les gents d’eixe territori), tracta de fer una primera aproximació al patrimoni per apropar la vall, en primer lloc, als seus veïns, i després, a la resta de la comarca de la Safor, comarques veïnes i no veïnes.

La guia està composada per diversos articles pluridisciplinars, on els autors s’apropen al patrimoni natural i cultural dels pobles d’Alfauir, Almiserà, Castellonet, Llocnou i Ròtova. S’hi fa un recull dels itineraris ja existents als pobles, es proposen també itineraris nous; l’article central de la guia és un recorregut pel patrimoni de l’aigua; hi ha també tres articles amb tres visions diferents sobre el monestir de sant Jeroni: la històrica, la paisatgística i l’artística. La guia parla també sobre la història i l’estat dels tres castells àrabs: el de Palma, el de Borró i el de Vilella; sobre les fonts de la Cuta i de les de les serres d’Almiserà i Ròtova. I tracta també la gastronomia tradicional.

És per tant, una guia per a tots, tant per als més interessats en la història, com per als qui ho estan més en el paisatge, la botànica, la gastronomia…

No obstant, la guia no pretén només donar a conéixer el territori, sinó que tan important com això és sensibilitzar sobre com cal aproximar-nos al patrimoni: amb el màxim respecte i intentant deixar cada lloc que visitem un poc millor que com l’hem trobat.

En conclusió, aquest llibre-guia és un pas important que aposta per la visió i el treball conjunt i en positiu entre els cinc pobles d’Alfauir, Almiserà, Castellonet, Llocnou i Ròtova, i per la col·laboració de tots els seus ajuntaments, les seues associacions i tots els seus veïns amb el projecte d’ecomuseu Vernissa Viu. Aquest és un repte que acararem amb il·lusió i del qual aquesta guia és un primer pas.

Anuncis