La iniciativa, que ha anat a càrrec de l’Ajuntament de Llocnou de Sant Jeroni i de l’ecomuseu Vernissa Viu, recull articles de diversos especialistes en diferents matèries i s’apropa a la realitat mediambiental i patrimonial de manera pluridisciplinar. Amb 162 pàgines i a color, recull els itineraris creats pels ajuntaments i en proposa de nous.

Divendres 28 de novembre es presenta la guia-llibre La vall de Vernissa (a propòsit d’un ecomuseu). Guia de l’ecomuseu Vernissa Viu. L’edició ha anat a càrrec de l’Ajuntament de Llocnou de Sant Jeroni i de l’ecomuseu Vernissa Viu. El projecte ha rebut una subvenció de la Conselleria de Turisme de la Generalitat Valenciana, el 2008, i compta, a més, amb el recolzament de la Mancomunitat de Municipis de la Safor i de l’Obra Social de La Caixa.

Entre les temàtiques que hi podem trobar estan dues aproximacions al paisatge: la primera d’elles, sobre tota la vall de Vernissa, a càrrec de Roger Cremades, i la segona, de l’entorn del monestir de Sant Jeroni de Cotalba, a càrrec de Xavier Ródenas, tots dos enginyers de forest.

I és que el monestir de Sant Jeroni és un del protagonistes de la guia, dintre d’una secció titulada “Fites de la nostra història”, ja que és abordat sota tres perspectives diferents: un passeig per l’entorn del monestir, a càrrec de l’historiador Jesús E. Alonso, repassa la història del cenobi amb esperit crític; l’estudi del paisatge, de què ja hem parlat, a càrrec de Ródenas; i una breu guia artística, que ajudarà el visitant com a complement a la visita al monestir, a càrrec de Rafael Garcia Mahiques.

La secció sobre la història de la vall es completa amb les aproximacions a Rafalet de Bonamira (a càrrec de Rafael G. Mahiques) i als castells de l’occident de la Safor, amb la perspectiva inèdita de Josep Antoni Gisbert.

Un dels capítols centrals de la guia-llibre de la vall de Vernissa és “Les sendes de l’aigua a la Safor. La senda del Vernissa”, escrit per Albert Vázquez. “El disseny de la senda del Vernissa es constitueix com la segona fase o acció d’un projecte denominat “Les sendes de l’aigua en la Safor”. Es tracta d’una sèrie de propostes per a la dinamització turística de la comarca de la Safor, fonamentada en la difusió del nostre patrimoni cultural, amb la particularitat que el fil conductor del nostre discurs seran les infraestructures històriques hidràuliques”. Es tracta d’un projecte dut a terme per l’Agència de Desenvolupament Comarcal de la Mancomunitat de Municipis de la Safor.

Així, entre les propostes de l’ecomuseu trobem una passejada botànica per Almiserà, a càrrec de Rebeca Pascual (coordinadora-tècnica del projecte d’ecomuseu) i l’itinerari pels conreus valencians, un article on José Maria Peiró ens explica la iniciativa de recuperació d’un espai agrari amb una doble funció: impulsar l’agricultura ecològica i deixar constància dels diferents cultius al llarg de la història.

La guia recull els senders dissenyats pels ajuntaments d’Alfauir, Castellonet, Llocnou i Ròtova i ens apropa les diferents possibilitats de gaudir de la gastronomia de la zona, així com les cases rurals existents (a Almiserà i Ròtova). Dos capítols sobre per les fonts completen les perspectives sota les quals s’aborda aquest territori interior de la Safor.

Però tan important com saber què hi ha és saber com tractar els diferents espais en la nostra visita. Per això, de la mà de Xavier Ródenas un capítol tracta sobre l’ètica del visitant. I és que, segons els seus editors, “aquesta que teniu a les mans no és, en cap cas, una guia merament descriptiva i asèptica. És la guia d’un territori concret però també ho és d’un projecte. O, encara millor, d’un determinat projecte de territori”.

L’ecomuseu Vernissa Viu, diuen els coordinadors a la introducció, “és encara un projecte en gestació i aquest -el llibre- és un fill avançat al pare; o, millor encara, un pilar perquè la gent comence a veure la necessitat de fer del patrimoni una eina imprescidible per acarar el futur”.

L’Ajuntament de Llocnou i l’ecomuseu han fet una doble edició: en valencià i en castellà; la guia es podrà adquirir properament a les llibreries de la comarca, i també es distribuïrà per les oficines de turisme.

Anuncis