laura-i-rebeca-a-la-trobada-volcamEl cap de setmana passat va tindre lloc a Torrent la XIII trobada de les entitats sense ànim de lucre que han rebut enguany l’ajut a projectes de voluntariat ambiental del programa Volcam de la CAM.

 

Durant tot el cap de setmana hem tingut l’ocasió de compartir la nostra experiència de voluntariat amb companys 80 entitats d’arreu de la península (la majoria del País Valencià. També molts, de Catalunya, les Illes Balears i Múrcia). Els projectes que hem conegut són ben diversos i bonics: senyalització i manteniment de senders, recuperacions de paratges naturals, projectes de mobilitat amb bicicleta i amb transport públic, seguiments de fauna: aus, tortugues morunes, cetacis…, projectes de prevenció d’incendis, de creació d’itineraris, d’agricultura ecològica, etc. 

 

L’Ecomuseu ha participat amb l’exposició d’un pòster explicatiu del projecte: El voluntariat a l’itinerari pels conreus valencians.  També la CAM ha fet difusió del nostre projecte amb un article a la revista Ponte en marcha.

 

De divendres a diumenge, els assistents a la trobada hem pogut  reflexionar i debatre al voltant de col·loquis i taules rodones sobre la importància que té el voluntariat per a la conservació de la natura, i també sobre els nous reptes per al voluntariat, de la mà d’experts en la matèria, com: Joaquín Araújo, escriptor i naturalista; José Antonio Corraliza, catedràtic de psicologia ambiental; Cecilio Quesada, geòleg i secretari del Comité Español Año Planeta-Tierra; i Javier Benayas, vicerector de qualitat ambiental de la Universitat Autónoma de Madrid. 

 

Els experts han valorat molt positivament les activitats de voluntariat, pel fet que hi haja gent que voluntàriament treballe per la millora del seu entorn, possibilitant així la millora de la qualitat de vida i la construcció d’una societat més humana i sostenible, en base a l’esforç col·lectiu.  Un gran repte és ara, però, implicar aquells sectors de la societat menys conscienciats de la necessitat urgent de la conservació i millora de la natura. Aquesta és, segons els experts, la tasca més difícil però la més necessària.

 

La trobada va finalitzar amb una eixida a l’Albufera en què  vam continuar coneixent-nos, establint lligams i animant-nos mútuament a continuar endavant amb els nostres esperançadors projectes.

Anuncis