José Mª Peiró

Com anunciàrem, dissabte passat es va dur a terme una jornada a Gandia sobre la custòdia del territori.
Es va celebrar a la Casa de Cultura al llarg del matí i la vesprada, amb la participació de al voltant d’unes quaranta persones d’àmbits variats (tècnics municipals, ciutadans, ecologistes i propietaris).La presentació, a càrrec de Jesús Ribes, assessor de la regidoria de medi ambient de l’ajuntament de Gandia,  i de Pep Nebot, coordinador d’Avinença, va donar pas a la primera xarrada, per part d’Enric Amer, d’Acció Ecologista-Agró, gran lluitador i amant de les marjals, qui ens va explicar la llarga experiència d’aquest col·lectiu en la recuperació i conservació de la marjal d’Almenara. Tot un plaer sentir parlar gent amb una trajectòria tan exemplar i meritòria, que a més, amb un discurs agradós, ens mostra com la participació ciutadana i l’acció directa amb sentit comú acaben donant els seus fruits.

 

Després de la pausa del cafè, compartida amb els assistents a una altra jornada que se celebrava també a la Casa de la Marquesa, de caire literari, vam continuar, de la mà de Xavi Ródenas, coneixent més a fons el projecte de custòdia gandià, Patrimoni Verd, tot un referent a les comarques diàniques.

 

Continuàrem amb l’ètica com a argument o fonament de la custòdia, des de la perspectiva ecologista,  amb la intervenció de Roger Cremades, d’Ecologistes en Acció, també molt acurada, i que propicià el debat posterior.

Per acabar el matí, férem adopció de tres garroferes centenàries, propietat d’una família de Gandia. A la taula van seure la família  Comas, propietària dels garrofers, el representant de l’ajuntament de Gandia, i Pep Nebot per part d’Avinença com a entitat mediadora, per tal d’establir un acord de custòdia amb el qual els propietaris es comprometen a mantindre durant al menys 10 anys els arbres, amb el suport de l’assessorament dels tècnics del projecte gandià Patrimoni Verd.
Els assistents a les jornades foren convidats a l’adopció d’alguns elements del catàleg de custòdia, fent una aportació voluntària  per tal d’ajudar econòmicament la custòdia d’eixos elements del patrimoni natural i cultural de Gandia.

Després d’un dinar de torrà a un restaurant de la zona del Prado vam continuar amb un taller participatiu del què vam traure les conclusions de la jornada.

El dia va ésser intens, plujós i fructífer.
Com va repetir-se al llarg del dia, la custòdia no és una panacea, però sí que és una eina molt interessant per a conservar. El debat, l’intercanvi d’experiències i la reflexió ens ajuden a donar passes endavant, per un camí de participació social, fonamental per a poder conservar el nostre territori.
Anuncis