Signatura del primer acord de custòdia del territori de l’Ecomuseu Vernissa Viu a la Finca del Racó del Pi (Almiserà)

  L’Ecomuseu Vernissa Viu (www.vernissaviu.org) continua avançant pel seu camí cap a la gestió sostenible de la Vall de Vernissa. Amb aquest objectiu, s’ha signat recentment l’acord de custòdia del territori entre l’associació d’agricultura ecològica Nerolí, la propietària de la finca i el mateix Ecomuseu Vernissa Viu.

 

Pretenem que la custòdia del territori comence a ser una eina corrent dins de les accions de gestió territorial. La custòdia del territori és un instrument que, entre altres coses, serveix per implicar a les propietats privades en la conservació del territori arribant a acords a través dels quals els seus propietaris reben compensacions bé econòmiques o tècniques a canvi de comprometre’s a conservar la seua finca en l’estat actual durant un període de temps.

 

A la comarca de la Safor ja es va signar un acord de custòdia del territori a la finca del Molló de la Creu de Gandia, dins del marc del projecte Patrimoni Verd de Gandia. Ara, des de l’Ecomuseu Vernissa Viu se signa un nou acord en una finca de 4.5 has, anomenada Racó del Pi.

 

En relació a aquest nou acord de custòdia del territori, l’associació Neroli, especialitzada en l’agricultura ecològica, i la propietària de la finca, s’han compromès a realitzar la reconversió de la finca agrícola en una finca d’agricultura ecològica i alhora crear en ella l’itinerari per la Història dels Conreus del País Valencià, amb el suport de l’Ecomuseu Vernissa Viu. Per la seua banda l’Ecomuseu es compromet a compensar econòmicament (12.000 euros en 2 anys) i tècnicament a l’associació (Voluntariat per la Custòdia). Aquest acord té una durada de 2 anys i pertany a la modalitat d’acords anomenada: “Contracte Agrari de Custòdia”. L’associació i la propietària hauran de complir tot un conjunt de mesures concretes (21 compromisos) que l’Ecomuseu comprovarà abans de fer els pagaments corresponents.

 

Actualment s’estan negociant un total de 10 acords de custòdia a tota la vall de Vernissa i en breu es materialitzaran en les signatures corresponents.

Des d’ací podeu tenir accés a l’acord agrari de custòdia signat: contracte_agrari_de_custodia_raco_del_pi

Anuncis