Divendres 1 d’agost               


Encetem un nou mes del calendari, agost, i la lluna canvia. Si férem cas estricte dels sistemes biodinàmics de treballar la terra, el camp, els arbres, …  al moment just dels anomenats nodus astronòmics, no caldria fer res, o quasi res. Però tot just, hui hem quedat per tal de continuar treballant a la finca de Borró, a Ròtova. Com ja s’ha comentat, es tracta d’una finca agroforestal situada a la vora dreta del Vernissa, que té un acord de custòdia amb l’Ecomuseu.

Les huit i mitja . Frescoreta; a l’ombreta, bon estar.
Camí de Borró. Creuant el primer pont pel Racó de la Cova, al gorg del riu, que encara s’aguanta entollat, un grup cridaner de martinets blancs (Egretta garzetta) (en castellà garceta común). Per associació d’idees, recordem un comentari recent de Jesús Villaplana, que ens va ensenyar moltes coses de la fauna de la Vall de Vernissa (Les jornades de formació del Voluntariat)  animant-nos a observar el cel de la Vall al capvespre,  per tal de localitzar, per algun canyar del Vernissa, el dormider de la colla de martinets blancs. I tot i que l’amagatall encara és desconegut, ja tenim localitzat al grup matiner.

Travessem el segon pont. Una altra sorpresa: un martinet menut, solitari, o potser, solitària? a la guaita, en un toll ple de menjar. El martinet menut (Ixobrichus minutus) s’anomena avetorillo en castellà i normalment es troba entre el canyís, on és molt difícil de veure. Per açò és una sort de poder observar-lo ara.  Però no podem distraure’ns. Cal traure les ferramentes, explicar al nou grup la feina, i posar-se mans a l’obra, ara que és prompte.

El grup, amb alguna baixa temporal (José) i la col·laboració de participants de l’altre grup (Arnau i Marc) el formen: Borja, Lucia i Maria. A més, comptem amb l’ajuda de tres voluntarioses participants del Consell dels Joves de Gandia: Anna, Tània i … (no recorde el nom de la companya nouvinguda;  perdoneu-me la distracció).

El   propietari dels terrenys, Jesús E. Alonso, ens fa una visita. És un bon conegut. No calen presentacions formals, creguem. Ens diu que li agrada el que estem fent, “que es nota l’afectei l’ estima pel que fem”…

Ens porta una coca de llanda que ha fet la seva dona Conxa,  que té una pinta  irresistible. A més a més, ens du un “altre menjar”: uns fullets de Toponímia del Pobles Valencians, de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (www.avl.gva.es) corresponents a Almiserà i a Ròtova, i dels què Jesús és autor dels textos, per part del CEIC Alfons el Vell (i Josep-Ramon Millet i Pons va fer el recull). Merci!!! Ho anirem assaborint.

Jesús se’n va (s’havia escapat), i nosaltres continuem, a la marxeta, que n’hi ha molta feina per fer, com l’esporgada dels garrofers. Em va vindre al cap una paraula que vaig sentir ahir al Racó del Pi, a un amic albaidí (?) dels de Nerolí, llaurador ecològic: esporgador = descimalador d’oliveres, ciruelers i bresquilleres. Ens comentava que per allà sols gasten esporgar per a referir-se als ceps de raïm, mentre que per referir-se a l’esporgada dels fruiters, diuen “descimalar”. I com que ens fa gràcia, i a més, tenim en les retines imatges de varietat d’arbres fruiters albaidins amb formes de soques, branques i capçades peculiars, doncs fem menció de la curiositat per tal de compartir-la.

I d’esporgar garrofers s’ha emplenat el matí. Borja i Marc amb xerrac ((també anomenat ulldecona a algunes contrades del País); serrucho en castellà),   i amb perxa (pértiga en castellà). (Perquè no tenim motoserra, hehe…).   

La resta de l’equip ha estat fent llenya i muntons de desfer.

L’altra tasca inel·ludible és la de refer els màrgens trencats, i avui ja ho deixem pràcticament acondicionat per al proper dia començar a ficar pedra.

A meitat de matí, repleguem forces amb un bon esmorzar: amanida de tomaca i ceba per acompanyar el panet. Tot un luxe! Cocacola amb glaçons de gel, i de postres, figues primerenques i coca de llanda. I com no, la companyia impagable del garrofer. Ens acompanyen durant una estoneta Francesc i Jordi que, tot i que tenen bastant ocupat el matí, amb tasques necessàries, ens fan una visita fugaç i tasten la coca.  

Salut i bon profit!                                                                                                               José Mª

Anuncis