Fa ja alguns mesos va arribar a Lola, gràcies a un article a la prensa, l’existència del nostre projecte d’ecomuseu.  Lola viu a València però, casualment, té una finca, junt amb la seua germana, al terme d’Almiserà, al Racó del Pi.  A la finca s’ha estat  conreant taronja, i també hi ha un bon trosset de pinada. 

Davant la situació de desús de la propietat durant els últims anys, Lola va pensar en la idea d’engegar un projecte per a l’elaboració de productes ecològics, dins el marc de l’Ecomuseu Vernissa Viu.

 

Aprofitant la relació d’amistat amb una colla de joves enginyers agrícoles, enginyers forestals i biòlegs, també de València i d’altres municipis de l’Horta, els va transmetre la idea del projecte.  No va costar convéncer-los, ja que ells feia temps tenien en ment poder desenvolupar un projecte d’aquestes característiques. De seguida, doncs, es van acomboiar i decidiren comprometre’s  a conformar el grup de treball que realitzarà les tasques de camp necessàries per dur endavant la iniciativa.

 

Així, es van posar en contacte amb nosaltres i, per suposat, desvanits vam iniciar les primeres reunions per posar-ho tot en marxa el més aviat possible.

 

Actualment la colla de joves enginyers estan constituint-se com a associació per poder així facilitar les qüestions burocràtiques, i signar properament un acord de col·laboració.

 

Els cultius que s’hi conrearan seran els tradicionals de la nostra regió: tarongers, oliveres, garrofers, vinya; també les nostres herbes: romer, timet, pebrella, etc. 

 

Així, alhora, podrem mostrar, mitjançant un itinerari didàctic, quina ha estat l’evolució dels conreus valencians, i en concret, els de la Vall de Vernissa.  Aquest itinerari és un altre dels projectes que havíem iniciat: una alumna becària de l’EPSG ha estat cercant documentació bibliogràfica sobre els nostres conreus, i properament conclourà l’estudi amb la cerca sobre el terreny de l’empremta dels cultius tradicionals.

 Aquest projecte s’anomena Itinerari pels conreus valencians, i ara finalment podrà esdevindre realitat, també gràcies a un ajut de 10.000 € que acabem de rebre per part de la CAM al projecte El voluntariat en l’itinerari pels conreus valencians.

 

Us mantindrem informats de totes les novetats al voltant d’aquesta nova iniciativa il·lusionant!

Anuncis